30 Eki 50 milyon dolar yatırımla ‘krom işleme’ tesisi kurdu, üretimin hepsini ihraç ediyor
Saray Halı’nın sahibi ve Türkiye’nin en büyük hayvan varlığına sahip işadamı Necati Kurmel, Adana Aladağ’da 42 yıldır işlettikleri krom madeni için 50 milyon dolarlık tesis kurdu ve 800 kişiye istihdam sağladı. Aladağ’a 2 lise, bir yurt ve bir kapalı spor salonu da yaptıran Kurmel, ilçeye bir de hastane sözü verdi.
TÜRKİYE’nin önde gelen sanayicilerinden Necati Kurmel, hayır işlerinde de hızlı gidiyor. Ailesinin 42 yıldır işlettiği Krom madeninin bulunduğu Adana-Aladağ’da, 50 milyon dolarlık yatırımla krom işleme tesisi kuran Kurmal, ilçeye 2 lise, bir kız öğrenci yurdu ve 1 kapalı spor salonu da yaptırdı. İlçeye bir de hastane yapmaya hazırlanan Necati Kurmel, Aladağ’a yaptırdığı spor salonunun açılışında, şöye konuştu: “Kentin önemli ihtiyaçlarından biri de hastane. İnşallah çok para kazanırım da, buraya bir de hastane yaparım. Aladağ’da ilk liseyi 15 yıl önce yaptırdık. Geçen yıl bir lise daha ekledik. Liselere uzaktan gelenler sıkıntı çekiyordu, onlara yurt da yaptırdık. Yakında spor salonları da olacak. Ayrıca buraya bir polis karakoluyla, lojman yaptıracağız. Okumadan, kolay ekmeğe ulaşabilen bir işadamı olarak; okul ve yurt yaptırmayı ‘borç’ sayıyorum. Bana hayırsever denmesin. Bunları yapmak benim borcum. Okuyan okumayana, eli ekmeğe kolay yetişen eli ekmeğe uzanamayana borçlu.”
Madencilik-sanayicilik zor
Necati Kurmel, Türkiye’de sanayici ve madenci olmanın çok zor işler olduğunu da belirterek, “Sıfırdan işler yapmak oldukça zor. Teşvik konusu sıkıntılı. Ben bu ülkede sanayicilik yaparak para kazanıldığına inanmıyorum. Ülkemizin sanayi olmadan kalkınması ve işsizlik sorununu çözmesi imkansız. Sanayiciyi teşvik edeceksin ki iş ve aş versin. Ama bu ülkede işi-aşı olmayana devlet kendi bütçesinden zekat veriyor. Bu sürdürülebilir değil. Zekat ekonomisi oldu” diyor.
Çin sayesinde krom kârlı oldu
Necati Kurmel’in sahibi olduğu Ak Metal’in Adana-Aladağ’daki krom tesisleri, yıllık 1 milyon tonluk krom cevherini işleyip 130 bin tonluk krom haline getiriyor. Elde edilen kromun tamamı Çin’e ihraç ediliyor. Tesiste yaklaşık 800 kişi çalışıyor. Aladağ’daki tek özel sektör yatırımı olan tesisin yanı sıra, yine Kurmel’in ortaklığı Ak Metal ve Pınar Metal, iki krom madenini işletiyor. Necati Kurmel, Aladağ’daki krom madenini 42 yıl önce ‘amcazadesiyle birlikte’ işletmeye başladıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Kromun tonu 100 dolara çıkınca sevinirdik. Çünkü o zaman 90 dolara mal ettiğimiz kromdan az da olsa para kazanabilirdik. Son birkaç yıldır krom fiyatları müthiş arttı. Bu durum Çin’in büyük alıcı olarak piyasaya girmesinden kaynaklandı. Krom fiyatları geçen yıl 750 dolara kadar çıktı ama son dönemde 250 dolara indi. 300 dolar bizim için çok iyi fiyat.”
Kaynak : Hürriyet Gazetesi – 30.10.2009
Sorry, the comment form is closed at this time.